S cílem usnadnit uživatelům používat naše webové stránky využíváme cookies. Používáním našich stránek souhlasíte s ukládáním souborů cookie na vašem počítači / zařízení. Nastavení cookies můžete změnit v nastavení vašeho prohlížeče.

Úvod »Čínská medicína»TCM Herbs»Pro muže » TCM Herbs Čaj básníků života (800) 100 g


        

TCM Herbs Čaj básníků života (800) 100 g

CUI YU CHA Taiwanský nefermentovaný zelený

img

 

Dostupnost: Momentálně se nedováží
Číslo produktu: 91
Zařazení: Doplněk stravy, není lék ani náhrada pestré stravy
Výrobce: TCM Herbs spol. s.r.o.
Balení: 100 g
EAN kód: 8594064358006
naše cena bez DPH: 217 Kč
naše cena s DPH (15 %):
250 Kč

Kompletní specifikace

  • Napomáhá prevenci rakoviny - při pravidelném požívání zeleného čaje prokazatelně umírá mnohem méně lidí na rakovinu zejména zažívacího traktu, než je celostátní průměr. Katechiny hojně obsažené v čajovém extraktu opravdu výrazně brání rozvoji rakovinného bujení, neboť účinně snižují množství látek, jež vyvolávají mutace lidských buněk.
  • Napomáhá regulovat krevní tlak i obsah cholesterolu a cukru v krvi. Na těchto blahodárných účincích se také podílejí katechiny, tedy enzymy, obsažené v čaji.
  • Oddaluje stárnutí. Čajové lístky obsahují mj. i vitamin E, což je antioxidant, účinná látka, jenž zpomaluje degeneraci buněk, tedy i stárnutí. Mnohonásobně účinnější antioxidant je v čajové tříslovině. Fakt, že zelený čaj je bohatý na látky tohoto druhu, jenom potvrzuje to, co hlásal už dávný mnich.
  • Osvěžuje tělo i duši. Zelený čaj stejně jako káva obsahuje kofein, jehož vzpružující účinky na organizmus jsou všeobecně známé. Rozdíl je v tom, že kofein v čaji (někdy zvaný thein) působí mírněji, šetrněji, zato však delší dobu a hlavně bez návykových a vedlejších účinků.
  • Brání otravě jídlem. Zeleným čajem se léčily potíže ze zkažených potravin, průjmy a podobně. Látkou, která působí proti rozvoji škodlivých baktérií při otravách, jsou katechiny. K prevenci stačí už polovina běžné dávky zeleného čaje, tj. půl litru denně.
  • Potírá viry. Zásluhu na potlačení virů mají opět katechiny. Silně působí na chřipkové viry a do značné míry je inaktivují. Zelený čaj ovšem navíc obsahuje i vitamin C. Úleva, kterou přináší při chřipce hojné pití silnějšího čaje, má tedy i své vědecké vysvětlení.
  • Brzdí kazivost zubů. A to díky fluoridu, jenž je obsažený v lístcích čajovníku. Významné preventivní účinky se projevují hlavně u mladších lidí. Vyplachování úst zeleným čajem po jídle pomáhá i proti „páchnoucímu dechu“ - vzhledem k obsahu vhodných flavonoidů.

„Zelený čaj je zázračný prostředek pro udržení zdraví. Má zvláštní moc prodloužit život. Zelený čaj je elixír“ napsal už roku 1211 učený japonský mnich Eisai v traktátu o účincích výluhu z listů čajovníku. Číňané a Japonci pijí takřka výhradně čaj zelený, jenž se od tzv. černého, na jaký jsme zvyklí my a většina světa, liší tím, že sklizené lístky neprocházejí při zpracování fermentací. Díky tomu zůstávají všechny přírodní látky, tak důležité pro zdraví člověka, zachovány. Fermentovaný čaj se liší od nefermentovaného čaje podobně jako rafinovaný (zpracovaný) a nerafinovaný cukr. Jde tedy o produkt přírodě bližší.

Zelený čaj lze považovat za všestranně účinnou součást tzv. funkční stravy, která odpovídá fyziologickým potřebám člověka. A navíc, je-li správně připraven, je i velmi chutný!

Tento zelený čaj je velice vhodný i pro naši západní civilizaci. Má totiž ochlazující a drenážní účinky, které potřebuje převážná většina současníků. Z toho i vyplývá, že zelený Čaj básníků života (kód 800) by se neměl pít k snídani jako první tekutina, neboť v tom případě by došlo „k zachlazení a uhašení ohně“, který naopak chceme po ránu rozdělat. Po ránu se doporučuje snídat Nápoj čínských MUDRců (kód 900), který slouží „k rozdělání ohýnku v kamnech“, aby pak přes den dobře spalovala. Teprve poté, tedy během celého dne, je dobré si udělat radost pitím tohoto čaje (kromě pozdních večerních hodin, kdy může zvyšovat bdělost). Rovněž je nutno počítat s tím, že je močopudný, což vyplývá i z jeho „drenážní a čistící“ funkce.

Správná příprava

je důležitá pro vychutnání a zachování příznivých účinků zeleného čaje. Převaříme vodu (pokud možno ne chlorovanou, která výrazně ovlivní chuť čaje) a necháme ji odstát na 80 °C (zhruba 10 minut). Poté 1 litrem této vody přelijeme 0,5–1?g čaje (špetka mezi prsty - max. 30 lístků). Po 3 minutách louhování čaj přecedíme a pijeme. Můžeme si udělat i druhý odvar stejným postupem, avšak voda k zalití čaje by měla být kolem 70 °C a čaj necháme louhovat 5 minut. V Číně někdy slévají první a druhý odvar dohromady, uloží do termosky a popíjí během celého dne. Nikdy by se neměl čaj louhovat déle než 5 minut a měl by se pít vždy teplý či vlažný (nevhodné je např. uvařit čaj večer a ráno studený popíjet). V tom případě má naopak škodlivé zdravotní účinky.

7 šálků pro zdraví

Na závěr (i počátek) nechme v sobě rozeznít Lu Tunga, básníka z časů dynastie Tang (618–907), jenž již po staletí svlažuje svými laskavými verši a lásky(plnými) šálky zeleného čaje rty okoralé a mysl potemnělou, jež se proměňují tou pravou lásko(minou):

První šálek laská suché rty a hrdlo,
druhý tříští stěny osamělého smutku,
třetí hledá vyschlé prameny říček v duši,
aby nalezl příběhy pěti tisíců svitků.
Se čtvrtým odchází bolest minulých křivd,
pátý očišťuje maso a kosti,
se šestým se spojuji s nesmrtelnými,
potěšení ze sedmého mohu sotva snést.
Čerstvý vítr proniká mými křídly,
jak si razím cestu na horu Pcheng-laj (domov nesmrtelných)

Zajímá Vás:

Balení: 100 g

MzYwMDM